Интервю с Виктория Лакова от Somebunny Crafts


Разкажи ни за себе си и как плетенето от хоби се превърна в нещо повече?

Здравейте, по професия съм книжар, а по призвание творец. От малка обичам да майсторя неща за себе си и за подарък - картички, бижута, квилинг, рисувана керамика. Общо взето съм се занимавала с какво ли не. Последното ми и доста обсебило ме хоби е плетенето, към което хората започнаха да проявяват интерес, а това ме мотивира да продължавам да се развивам.


Какво ти дава вдъхновение?

Основното вдъхновение идва от близки и приятели, които ме питат "Можеш ли да ми изплетеш..?". Тогава се почва мислене, търсене на схеми, доизпипване, комбиниране и накрая се появява готов продукт.

Кой те научи да плетеш?

Мама ми беше плела какво ли не на една кука и аз много исках да се науча и аз да правя красиви неща, особено след като открих Pinterest. Повечето неща в крайна сметка ги научих от интернет, но пък мама винаги е насреща за съвети и подкрепа. Затова и ми е трудно, да не кажа невъзможно, да разчитам схеми на български, тъй като съм се учила с американската терминология.


Спомняш ли си първото плетиво, което оплете? Пазиш ли го все още?

Мисля, че първо се пробвах с едни терлици, но оплетох единия и почнах нещо друго и така и си остана самотен. Сега не знам къде е.

Техниката на плетене, която предпочиташ?

Една кука, категорично. Много искам да се науча и на шишове, но всяко нещо с времето си.


Какво е плетенето за теб?

Хоби, медитация, метод за доставяне на радост на други хора.

Какво плетеш в момента?

Де да беше само едно нещо! Имам няколко започнати бебешки одеялца тип гушалки, раница, чанта и постоянно ми попадат нови и нови модели и идеи, та бройката на започнатите проекти само расте. А идва и зима, така че предстоят много шапки, ленти и терлички.


Любимото ти плетиво за подарък?

За Коледа бях изплела на колежки и приятелки терлички, но такива по-кокетни, не стандартните бабини терлици. Иначе доста често подарявам ключодържатели медузки - те са едни от първите ми "серийно" плетени неща.

Кои са любимите ти прежди и материи?

Ето това е много труден въпрос. Имам сантимент към Ализе Ланаголд, защото когато започнах да плета повече използвах именно нея. Сега експериментирам с памучни прежди тип Джинс около играчките и също много ми допадат. А за чанти обожавам хартиената прежда, вашето Макраме и Рибони.


Как би описала твоя стил?

Не знам дали може да се каже, че имам стил - все пак плета играчки, чанти и аксесоари. Но да кажем, че обичам изчистения и семпъл дизайн и по-топли цветове. При играчките залагам на свежи комбинации, които да носят настроение и усмивки.

Какви стандарти се стремиш да наложиш с бранда си Somebunny Crafts?

За мен на първо място са клиентите - тяхното удовлетворение и усмивки. Всяка поръчка се персонализира, изработва се специално и с много внимание. Искам винаги крайният продукт да е перфектен, а не просто готов. Затова понякога може да отнеме повече време, но ще си заслужава чакането.


Какви модели плетива обичаш да плетеш?

Плета неща, които ми доставят удоволствие. В различен момент това може да е панерче, в друг завъртяна играчка. Но наистина ако не става въпрос за поръчка плета каквото ми е на сърце.

Има ли плетиво, което отдавна е във въображението ти, но все още не си оплела?

Имам едно одеяло започнато, заредена съм с всичката прежда, но определено тази зима няма да се завивам с него.


Какво би посъветвала тези, които сега навлизат в света на плетенето?

Да не се отказват - нормално е да има много бъркане в броенето и разплитане!

Кога отделяш време и кое е мястото, където обичаш да плетеш?

Плета вечер след работа и в почивните дни основно вкъщи. Пътуването е друго хоби и трудно ги съчетавам без да ощетя едното.


Какво ти дава "новата йога" плетенето в забързаното ежедневие?

Време за мен - спокойствие, тишина и радост.

Как се чувстваш, когато плетеш?

През повечето време спокойна и щастлива, виждайки резултата от плетенето.


Твоето пожелание към читателите ни.

Откривайте вдъхновение във всичко и не се спирайте пред грешките! Хобито е до нас, за да ни прави по-силни и по-добри.За връзка със Somebunny Crafts и поръчки

Фейсбук: Somebunny Crafts

Инстаграм: Somebunny Crafts